Indonesische keuken: typisch Indonesisch eten

In Nederland is men groot liefhebber van de Indonesische keuken. Populaire gerechten zoals nasi, saté en babi pangang zijn hier niet meer weg te denken. Over het ontstaan van deze heerlijke maaltijden en waarom men toch zo gek is op Indonesisch eten leest u hier… 


Het ontstaan van de originele Indonesische keuken

De Indonesische keuken is een veelzijdige en kruidige keuken. Dit komt door de verschillende eilanden met ieder hun eigen typerende smaken, maar ook door de invloeden uit handel met andere landen en kolonisatie verleden. Zo heeft de Indonesische keuken zich ontwikkeld door invloeden uit China, India en Arabische landen. Tegelijkertijd heeft Indonesisch eten ook de Surinaamse en Nederlandse keuken sterk beïnvloed. 

Gerechten uit Indonesië

De Indonesische keuken kent veel variatie met invloeden van over de hele wereld. Maar er zijn een aantal gerechten die echt het meest kenmerkend zijn voor Indonesië en eigenlijk in iedere Indonesische keuken terugvindt. De meest bekende gerechten uit Indonesië: 

Nasi Goreng: Er is inmiddels geen Nederlander die niet weet wat dit is. Nasi Goreng is enorm populair in Nederland én Indonesië. Het woord Nasi Goreng betekent eigenlijk letterlijk gebakken rijst en bestaat in de basis uit rijst, ketjap manis, kruiden en groenten. Er zijn allerlei variaties op dit Indonesisch gerecht en je favoriete toko heeft dan ook haar eigen recept. 

Babi Pangang: Babi Pangang kan als Indonesisch gerecht niet ontbreken wanneer we spreken over het populairste Indonesisch eten. Misschien wel het meest verkochte Indonesische gerecht in Nederland: Babi Pangang. Het ontbreekt eigenlijk aan geen enkele rijsttafel en iedereen weet precies hoe dit populaire gerecht eruit ziet. Babi staat voor het varkensvlees in dit gerecht. Daarom herkent men dit woord misschien soms ook in andere gerechten zoals Saté Babi of Babi Ketjap. De Babi Pangang zoals wij hem kennen is waarschijnlijk via China in de Indonesische keuken beland en zo in Nederland terecht gekomen.

Saté: Ook dit typisch Indonesische gerecht bestaat in verschillende variaties, maar in de basis bestaat het uit kleine gekruide stukjes vlees op een stokje. Het vlees wordt gegrild en in veel gevallen geserveerd met een pindasaus/satésaus. 

Soto: Deze kippensoep is u misschien wel bekend uit andere keukens, maar is in de Indonesische keuken ook zeker populair. Het is een heldere soep en wordt meestal geserveerd met rijst. 

Gado Gado: Dit gerecht bestaat uit verschillende groenten, ei en pindasaus. Ideaal voor vegetarische fans van de Indonesische keuken dus! 

Rendang: Rendang is een beetje het stoofvlees zoals wij het kennen van Indonesië. Het wordt net als onze sudderlapjes een aantal uur langzaam gegaard met allerlei kruiden. Hierdoor krijgt het vlees een malse structuur en valt het als het ware uit elkaar. 


Wilt u het Indonesische eten combineren? Wij hebben een Indonesische rijsttafel voor twee personen voor maar €17,95! Bestel onze "Taste of Tropical" Indonesische rijsttafel nu online


Uiteraard kunt u ook andere Indische kant en klaarmaaltijden bij ons bestellen en afhalen, zeven dagen per week heeft u keuze uit meer dan 60 Indonesische gerechten. Altijd met ambacht bereid. Bekijk onze menu en bestel vandaag nog heerlijk Indonesisch eten bij Toko Tropical.


Wat is uw favoriete Indonesische gerecht? Bestel het bij Toko Tropical!

Online bestellen > 


Kruiden in de Indonesische keuken

Indonesisch eten kenmerkt zich door het gebruik van veel verschillende kruiden. De combinatie van diverse verse kruiden geeft de gerechten hun unieke en kenmerkende smaak. Veel gebruikte kruiden in de Indonesische keuken zijn: 

Laos: Galanga of Thaise gember, 

Djinten: Komijn,

Djahé: Gember,

Kentjoer: Bitterwortel,

Koenjit: Kurkuma,  

Ketoembar: Koriander, 

Sereh: Citroengras.